Hamilelikte Kaçınılması Gereken 27 Yiyecek

Anne adaylarına iki kişilik yemek yemesi söylenir. Bu, aslında sizin ve bebeğinizin doğru beslenmeyi sağlamak için dengeli beslenmeye sahip olmanız gerektiği anlamına gelir. Sağlıklı beslenmek, herhangi bir hamilelik komplikasyonunu önlemenize yardımcı olur.

Hamilelik menünüze taze ve sağlıklı yiyecekler eklerken, sağlıksız ve abur cuburları ortadan kaldırmalısınız. Ayrıca, hamilelik için sağlıksız olarak kabul edilen bazı yiyecekler vardır.

Bu yazımız size gebelikte yememeniz gereken 27 yiyeceğin listesini, ilgili nedenlerini ve güvenli alternatiflerini sunar.

Hamilelikte Tüketilmemesi Gereken Gıdalar

Hamilelikte yenmemesi gereken yiyeceklerden kaçınmak, sizin ve bebeğinizin güvenli ve sağlıklı olmasını sağlar. Aşağıda, böyle olmazsa olmaz yiyeceklerin bir listesini veriyoruz.

1. Civa içeren balıklar:

Köpek balığı, kılıç balığı, kral uskumru ve kiremit balığı gibi balıklar yüksek cıva seviyelerine sahiptir ve tüketilmemelidir. Okyanuslarda, akarsularda ve göllerde bulunan bir element olan cıva, insan vücudunda metilmercury’ye dönüşür. Bir nörotoksindir ve bebeklerde beyin hasarı ve gelişimsel gecikmelerle bağlantılıdır.

Somon, yayın balığı, morina ve düşük civa seviyesine sahip konserve ton balığı gibi balıkları seçebilirsiniz. Uzmanlara göre, haftada 225 gr ila 340 gr balık yiyebilirsiniz, bu da iki ila üç porsiyon demektir. Beyaz ton balığı (albacore) tüketimi haftada 170 gr ile sınırlandırılmalıdır.

Çözüm: Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin ve yüksek protein, düşük doymuş yağlar ve birçok temel besin maddesi çocuğun kalbi ve beyninin gelişimine katkıda bulunduğundan cıva bakımından düşük olan balıkları seçin ve bebeğinizin uygun büyümesine yardımcı olun. Bununla birlikte, yiyebileceğiniz balıklar hakkında bilgi almak için bir doktora veya nitelikli bir diyetisyene danışmalısınız.

2. Füme deniz ürünleri:

Füme ve buzdolabında deniz ürünleri almayın. Bazı bakteriler yenidoğanda hastalığa ve hatta düşük veya ölü doğumlara neden olabilecek listeriosis‘e (ishal ve kusma gibi semptomlarla ilişkili) neden olur. Ayrıca, işlenmiş deniz ürünleri, yüksek tansiyon ve vücut kısımlarının şişmesine yol açabilecek yüksek düzeyde tuz içerir.

Çözüm: Zaman zaman veya taze balık yerine tütsülenmiş deniz ürünleri konservesi almış olabilirsiniz. Ancak, mümkün olduğunca bu tür gıdalardan kaçının.

3. Endüstriyel kirleticilere maruz kalan balıklar:

Bazı akarsulardan, göllerden ve nehirlerden gelen balıklar zararlı seviyelerde poliklorlu bifenil (PCB) içerir. Bu kirletici maddelere maruz kaldığında bebekler düşük doğum ağırlığına, daha küçük kafa büyüklüğüne, öğrenme güçlüklerine ve hafıza problemlerine sahip olabilir.

Çözüm: Tatlı su balıkları seçebilirsiniz.

Bakınız: Hamilelikte Ton Balığı Yemek Zararlı Mı?

4. Çiğ kabuklu deniz ürünleri:

Deniz ürünleri kaynaklı hastalıklardan ve gıda zehirlenmelerinden uzak durmak için istiridye ve midye gibi çiğ kabuklu deniz hayvanlarını yemekten kaçının. Sizi hasta edecek zararlı bakteriler, virüsler ve toksinler içerirler.

Çözüm: Bunun yerine, kabukları açık olarak pişirdiğinizden emin olarak pişmiş kabuklu deniz ürünleri yiyebilirsiniz.

5. Çiğ veya az pişmiş yumurta:

Gıda zehirlenmesine neden olan zararlı salmonella bakterileri içerdiğinden çiğ, az pişmiş veya yumuşak haşlanmış yumurta yememelisiniz. İshal, şiddetli kusma, baş ağrısı, karın ağrısı ve yüksek ateş yaşayabilirsiniz. Tüm bu semptomların bebeğinize zarar vermesi olası değildir, ancak bağışıklık sisteminiz zayıflar ve bu da bebeğin gelişimini etkileyebilir.

Çiğ yumurta içeren ve kaçınılması gereken yiyecekler şunlardır: ev yapımı Sezar sosları, krema, dondurma, mayonez ve Hollandaise sosları, Béarnaise sosu, Aioli sosu, mus, tiramisu ve beze gibi tatlılar.

Çözüm: Pastörize yumurta ürünleri satın alın. Ticari olarak üretilen dondurma, köpük, krema ve sosları seçebilirsiniz. Sert, sarısı ve beyazı iyi pişmiş omlet ve salata içeren pişmiş yumurta yiyin.

6. Çiğ et ve kümes hayvanları:

Toksoplasma paraziti ve zararlı bakteriler Salmonella içerdiğinden, az pişmiş veya çiğ et ve kanlı pembe veya çiğ et gibi kümes hayvanları tüketmeyin.

Salmonella, gıda zehirlenmesi riskini artırır. Toksoplazma, gıdanın tüketilmesinden birkaç hafta sonra gelişen grip benzeri semptomları olan toksoplazmoza neden olur. Doğum sırasında düşük veya fetal ölüme neden olabilir

Çözüm: İyi pişmiş ve taze et ve kümes hayvanları tüketin.

7. Şarküteri etleri:

Sandviç eti, söğüş et, salamura et, sosis ve dilimlenmiş et gibi yemeye hazır işlenmiş et olarak da adlandırılan şarküteri etlerinden kaçınmalısınız. Fetal ölüm de dahil olmak üzere ciddi komplikasyonlara neden olan anneden plasentaya kolayca geçebilen listeria bakterileri içerdikleri bilinmektedir.

8. Pastörize edilmemiş süt:

Hamilelikte pastörize edilmemiş veya çiğ süt içmek güvenli değildir. Beslenme avantajı yoktur ve çiğ süt ve ürünleri, gıda kaynaklı hastalıkların daha yüksek bir oranını oluşturmaktadır. Sizin ve bebeğiniz için tehlikeli olabilecek salmonella, listeria, E.coli ve cryptosporidium gibi zararlı bakteriler içerirler.

Çözüm: Sadece pastörize süt ve ürünlerini satın alın. Pastörizasyonda süt, hastalığa neden olan mikropları öldüren yüksek bir sıcaklığa maruz bırakılır. Yerel bir satıcıdan süt satın alıyorsanız, sütü kaynatın ve yüksek sıcaklıkta kaynama mikropları öldürür. Ayrıca, daha güvenli olduklarından ve benzer besinler içerdiklerinden, soya sütü, pirinç sütü, badem sütü ve yulaf sütü gibi süt dışı sütleri de seçebilirsiniz.

9. Yumuşak peynirler:

Pastörize olmadıkça Camembert, Roquefort, Gorgonzola, brie, beyaz peynir, mavi peynir, queso fresk, queso blanco ve panela gibi yumuşak peynirler yemeyin. Pastörize edilmemiş yumuşak peynirler listeria içerir.

Çözüm: Yumuşak peynirlerden farklı olarak su içermediğinden sert peynirler (Cheddar veya İsviçre peynirleri) yiyin. Bu nedenle, bu peynirlerin herhangi bir bakteri barındırması daha az olasıdır. Pastörize edilen ithal edilmemiş yumuşak peynirlerin tüketilmesi güvenlidir.

10. Yıkanmamış meyve ve sebzeler:

Yıkanmamış meyveler ve sebzeler gelişmekte olan bebeğe zarar veren Toksoplasma paraziti taşır. Toksoplazmoz, meyve ve sebzelerin yetiştirildiği toprağı kirletir ve yıkanmamış olarak yerseniz zararlı mikropları yutabilirsiniz.

Çözüm: Meyve ve sebzeleri akan su altında iyice durulayın. Kabukları soyun veya fırçalayın ve çürük bölgeleri bakterilere eğilimli olduğundan kesin. Sebzeleri, özellikle yapraklı olanları pişirin.

11. Çiğ filizler:

Yonca, maş fasulyesi, turp, brokoli, ayçiçeği, soğan, soya fasulyesi ve snowpea filizleri gibi çiğ filizleri yemeyin. Listeria, salmonella ve E.coli bakterilerine oldukça eğilimlidirler. Bildiğiniz gibi, listeriosis yenidoğanlarda erken doğum, düşük, ölü doğum ve enfeksiyonlara yol açabilir. Salmonella ve E.coli ciddi hastalıklara yol açabilir.

Çözüm: Pişmiş filizleri tüketin.

12. Alerjiye neden olan gıdalar:

Soya, buğday, inek sütü, yumurta, yer fıstığı, ağaç kuruyemişi (badem, ceviz, fındık, daha fazlası), balık ve kabuklu deniz ürünleri sadece onlara alerjiniz yoksa tüketilmelidir. Bununla birlikte, birkaç çalışma, bu yiyecekleri erken hamilelik sırasında almanın, bebeğin daha sonraki yaşamda alerji ve astım geliştirme riskini azaltabileceğini söylüyor. Ancak, bundan emin olamazsınız.

Çözüm: Tüm çalışmalar bu iddiayı desteklemediğinden, özellikle alerjiler söz konusu olduğunda neyin güvenli ve neyin güvenli olmadığını doktorunuza danışmak en iyisidir.

13. Restoran yapımı salatalar:

Sezar salatası sosu, önceden hazırlanmış etler (jambon, tavuk salataları) ve deniz mahsulleri salataları gibi zararlı mikroplar taşıyan restoran salatalarına hayır deyin. Ayrıca, bu salatalar çiğ yumurta ve kalorisi (tuz ve şeker) yüksek salata sosu olan mayonez içerir.

Salatalarda kullanılan çiğ yumurta, sebze ve yapraklar, gıda zehirlenmesine neden olabilecek salmonella ve listeria bakterilerini barındırır. Kontamine salata yemek annede grip benzeri semptomlara ve bebeklerde ciddi sağlık komplikasyonlarına neden olabilir.

Çözüm: Gıda güvenliği ile ilgili temel bilgileri takip ederek evde salata yapın. Meyve ve sebzeleri temiz bir ortamda temizleyip doğrayın, et ve yumurtaları uygun şekilde pişirin.

14. Pastörize edilmemiş meyve suları:

Paketlenmemiş olanlar da dahil olmak üzere pastörize edilmemiş meyve ve sebze suları zararlı E.coli ve salmonella bakterileri taşıyabilir. Yalnızca, bir bardak taze yapılmış meyve suyu da meyve veya sebzelerin iyi yıkanmaması durumunda risk oluşturabilir.

Çözüm: Pastörize meyve sularını seçin veya evde hazırlayın. Meyve ve sebzeleri akan su altında iyice yıkamalı ve kiri kazımak için fırça kullanmalı ve çürük alanları kesmelisiniz.

15. Aşırı kafein:

Daha yüksek miktarlarda kafein, düşük ve düşük doğum ağırlıklı bebek riskini artırabilir. Günde 200 mg ile alımınızı sınırlamanız gerekir. Kafein ayrıca çay, çikolata ve birçok enerji içeceğinde de bulunur. Bazı araştırmalar kafeinin bebeklerde erken doğum ve yoksunluk belirtileri ile ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır.

Çözüm: Düşük yapma riski yüksek olduğu için özellikle ilk trimesterde kafeinsiz içecekleri tercih edin.

16. Bitkisel çaylar:

Çay veya baharat için kullanılan otlar hem anneye hem de fetüse zarar verebilir. Efedra, angelica, kava kava, yohimbe, dong quai, hodan yağı, pennyroyal ve pelin gibi bazı otlar, hamilelik sırasında tamamen kaçınılması gereken rahim uyarıcılarıdır.

Karakafes, siyah ceviz, cascara sagrada, çemen otu, ekinezya, goldenseal, atkuyruğu, meyan kökü, testere palmetto, sinameki, anaç, St.John’un wort, çoban çantası, pelin, solucan otu ve uva ursi düşüklere neden olabilir.

Bakınız: Hamilelikte Papatya Çayı İçmek Zararlı Mı?

Kullanılması güvenli olmayan veya yutulan diğer otlar aloe, ginseng ve çuha çiçeği. Ayrıca çok fazla ısırgan, karahindiba veya papatya çayı almadan önce sağlık uzmanınıza danışmalısınız.

Çözüm: Bitkisel çay yerine sıcak bir bardak normal çay içmek daha iyidir. Yeşil çay üzerinde yeterli araştırma olmamasına rağmen, günde bir bardak gibi ılımlı tüketilmelidir.

17. Konserve yiyecekler:

Meyve, sebze ve gazlı içecek gibi konserve yiyecekler iki nedenden dolayı zararlıdır:

Gıda kutularının astarı, fetal endokrin aktivitesini etkileyen ve hamile kadınlarda ve konserve gıdalarda doğurganlık sorunlarına, kanser, karaciğer rahatsızlıklarına ve kalp hastalıklarına neden olan toksik bir madde olan Bisfenol A (BPA) içerir. uzun raf ömrü nedeniyle zararlı bakteriler.

Konserve makarna, çorba ve bebek mamaları yüksek BPA seviyeleri içerir. Ayrıca, konserve ton balığı ve ton balığı salataları, anne ve fetus için zehirli olan yüksek cıva seviyeleri içerir.

Çözüm: Taze sebze ve meyveleri veya BPA’nın kullanılmadığı çeşitleri tercih edin. Konserve meyve ve sebzeleri tüketmeden önce iyice yıkayın. Taze meyveler yemek için mevsimsel seçimler yapılabilir.

18. Nitrat yönünden zengin besinler:

Fümeli sandviç etlerinden, pastırmadan, şarküteri etlerinden, sosislerden, salamdan ve sosisli sandviçlerden nitrat içerdiğinden kaçının. Nitrat, yiyeceğin rengini geliştirir ve raf ömrünü uzatır. Ancak tüketimde, nitratlar vücutlarda nitrozaminlere dönüşerek annelerde kanser riskini ve fetüste anormallikleri arttırır. Nitrat bakımından zengin gıdalar ayrıca hamilelikte kötü olabilecek sodyum ve doymuş yağlar içerir.

Çözüm: Sağlıklı ve güvenli bir tarafta olmak için en sevdiğiniz yemeklerin iyi pişmiş ve az yağlı yiyin.

19. Şeker açısından zengin gıdalar:

Tatlılar, şekerler, kekler, dondurmalar, bisküviler, çikolatalar ve şekerli içecekler gibi şekerli yiyecekleri tüketmeyi kesin. Gebelik rahatsızlıklarını (mide bulantısı, kusma, kabızlık, mide ekşimesi) kötüleştirir, kilo aldırır, gebelik diyabetine katkıda bulunur. Erken doğum, preeklampsi riskini arttırır ve bebeklerde metabolik sendrom riskini artırır.

Çözüm: Bu tür yiyecekleri ara sıra ama sınırlı miktarda yiyebilirsiniz. Armut, greyfurt, hurma ve kayısı gibi daha sağlıklı şeker gıda seçeneklerini, ilave şeker içeren gıdalara mükemmel alternatifler oluşturduğundan seçin. Daha tatlı ve daha sağlıklı seçimlerdir.

20. Sokak yemekleri:

Tatlı, ekşi ve baharatlı ikramlar için aşeriyor olabilirsiniz. Enfeksiyon, mide problemleri ve gıda zehirlenmesi riskini artırabilirler. Kötü gıda ve su hijyeni standartları nedeniyle zararlıdırlar. Sokak gıdalarına örnek olarak sosisli sandviç, burrito, tatlı, pamuk şekeri, simit, bir fincanda mısır, dürüm, kebap örnek verilebilir.

Çözüm: Sokak yiyeceklerini seviyorsanız, bu yiyeceklerin internette tariflerini bulun ve evde yapmayı deneyin. Eğlenceli olacaktır.

21. Yağlı yiyecekler:

Hızlı yiyecekler, işlenmiş yiyecekler ve kraker, kurabiye, dondurulmuş pizza, kızarmış yiyecekler, margarin ve dondurulmuş gibi paketlenmiş yiyecekler gibi trans yağlardan veya hidrojene yağlardan kaçının. Ayrıca, kalp hastalıkları, obezite, artan fetal büyüme ve erken doğum eylemi riskini önlemek için trans yağların toplam kalori alımınızın %1’inden daha azıyla sınırlanmasını önerir.

Çözüm: Uygun öneri ve öneriler için yağsız seçenekleri doktorunuzla tartışın. Omega 3, 6, 9 yağ asitleri içeren gıdalar, sizin ve büyüyen fetüsünüz için gerekli olduğundan hayati önem taşır. Zeytin, fındık, avokado, keten tohumu ve balıkta bol miktarda bulunurlar. Bununla birlikte, aşırıya kaçmayın.

22. Yapay tatlandırıcılar:

Aspartam ve sakarin dahil olmak üzere yapay tatlandırıcıların güvenliği tartışmalıdır. Çünkü bazı sağlık pratisyenleri, diğerlerinin farklı olmasına rağmen orta miktarlarda kullanıldıklarında güvenli olduklarına inanmaktadırlar.

Genetik bir hastalığınız fenilketonüri (PKU) varsa aspartamdan kaçınmalısınız. Vücudunuz fenilalanini (aspartamda bulunan bir bileşik) sindiremez, bu nedenle doğum kusurlarına yol açabilir. Sakarinin fetal dokularda kaldığı bilinmektedir ve herhangi bir risk kanıtı göstermemektedir.

Bakınız: Hamilelikte Yapay Tatlandırıcılar Güvenli Mi?

Çözüm: Doğal şekerler ılımlı olarak kullanın. Kullanıyorsanız, yapay tatlandırıcıların güvenliği hakkında doktorunuza mutlaka danışın.

23. Fazla vitamin alımı:

Hamilelikte belirli besinlerin (folik asit, demir ve kalsiyum gibi) alımını arttırmanız gerekecektir. Ancak önerilen dozlar konusunda dikkatli olun. Hem yağda hem de suda çözünen vitaminlerin ekstra dozlarını almaktan kaçının.

Aşırı yağda çözünen vitaminler vücut yağınızda ve karaciğerinizde depolanabilir. Bu da anne ve fetus üzerinde zararlı etkilere yol açar. Aynı şekilde, aşırı miktarda alınan suda çözünen vitaminler sindirim sistemi üzerinde tahriş edici etkiler gösterebilir.

Çözüm: Takviyeler yerine daha doğal vitamin kaynaklarını tercih edin.

24. Ev yapımı unlu mamulleri:

Gıda zehirlenmesine yol açabilecek bakterileri barındırabilecek çiğ hamurdan yapılmış ev yapımı kurabiye yemeyin. Bu, ev yapımı dondurmalar için bile geçerlidir.

Çözüm: Yulaf, tuzsuz tereyağı, pastörize süt, kuru meyveler ve tarçın gibi güvenli malzemeler kullanabilirsiniz.

25. Meyan kökü:

Hamilelikte meyan kökü (mulethi) kullanmaktan kaçının, bileşenlerinden biri olan glycyrrhizin, çeşitli fetal gelişim sorunları ile ilişkilidir. Bileşen, plasentayı stres hormonunun bebeğe girmesine izin vererek IQ’yu etkiler.

Araştırmalar, çocuklarda DEHB konularının ve kızlarda erken ergenliğin meyan kökü yan etkileri olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda yüksek tansiyon ve erken doğum eylemine yol açar.

Çözüm: Hamilelikte meyan kökü tüm formlarında kullanmaktan kaçınmak en iyisidir

26. Yemek artıkları:

Oda sıcaklığında iki saatten fazla sıcak veya soğuk yiyeceklerden uzak durun. Bakteri barındırması muhtemeldir.

Çözüm: Taze pişmiş yiyecekler yiyin.

Feragatname: Yukarıdaki listede belirtilen gıdalardan herhangi birini tüketmek veya bunlardan kaçınmadan önce jinekoloğunuza veya sağlık uzmanınıza danışın.

Gebelikte ne yediğiniz konusunda seçici ve dikkatli olun. Beslenme tercihlerinizin hem kendinizin hem de bebeğinizin sağlığını tanımladığını unutmayın.

Senin Görüşün veya Deneyimin Nedir?

Aşağıda yer alan yorum bölümünden sen de ister kendi deneyimlerini anlat, ister hamileliğe dair merak ettiğin sorularını diğer okuyucularla paylaş.

Önerilen Makaleler:

Yorum Yapın

DMCA.com Protection Status